Somnul-la-pisici

Ziua mondială a somnului

În fiecare an, ziua de vineri de dinaintea echinocțiului de primavară reprezintă Ziua Mondială a Somnului. Astăzi, 19 martie 2021, echipa noastră vă urează Noapte-Bună.ro!

Și vă invită să citiți câteva fapte amuzante despre somn.

Cea mai mare parte din ceea ce știm despre somn a fost descoperită doar în ultimii 25 de ani. Oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume învață din ce în ce mai mult despre somn în fiecare zi, învățându-ne lucruri la care nici măcar nu am visat.

10 fapte ciudate și fascinante despre somn

  1. Știați că 12% dintre oameni visează în întregime în alb și negru?  Înainte de introducerea televiziunii color, doar 15% dintre oameni visau în culoare. Persoanele în vârstă visează în alb și negru mai des decât persoanele mai tinere.
  2. Două treimi din viața unei pisici este petrecută dormind. Acest lucru nu va surprinde majoritatea proprietarilor de pisici. Fiecare loc chiar și tastatura computerului este o canapea extensibilă pentru superbele animale.
  3. Oamenii își petrec 1/3 din viață dormind. Acest fapt diferă în mod evident în funcție de vârsta omului, dar în medie este de aproximativ o treime, ceea ce este destul de mult atunci când te gândești la asta.
  4. Senzația de a cădea când dormiți pe jumătate se numește “smucitură/ spasme hipnice”. Nimeni nu este total sigur de ce apar, dar sunt considerate a fi perfect sănătoase. Cu toate acestea, cauza lor poate fi cofeina sau activitate fizică înainte de culcare. Sunt mai frecvente la tineri și scad pe măsură ce îmbătrânim.
  5. Se crede că până la 15% din populația globului este somnambulă.
  6. 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate. Din păcate sau din fericire, acest studiu este realizat pe populația americană. Dar dacă împărțiți un pat cu soțul/ soția este interesant să aflăm că aproximativ cincizeci la sută din tulburările de somn sunt cauzate de partenerul dvs. din cauza sforăitului sau a agitației.
  7. Dacă ai un partener care sforăie, pierzi în medie o oră de somn pe noapte și te trezești de aproximativ 20 de ori pe noapte.
  8. Oamenii pot dormi cu ochii deschiși. Numai un medic poate spune cu adevărat dacă cineva este treaz sau a adormit.
  9. Oamenii sunt singurele mamifere care întârzie de bună voie somnul.
  10. Unele contracte de închiriere pentru mașini au stipulat faptul că nu vei putea conduce cu mai puțin de 6 ore de somn.

World Sleep Day reprezintă o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului. În 2021, vom sărbători pe 19 martie. PS: Evenimentul anual este destinat să fie o sărbătoare a somnului și un apel la acțiune pentru probleme importante legate de somn, inclusiv din domenii precum medicină, educație sau din diferite aspecte sociale precum burnout sau conducerea unui autovehicul în stare de oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *