Tesatura tip Jaquard

Tesatura tip Jacquard

Tesatura jacard sau tesatura tip Jacquard, care este folosita la materialul de acoperire al saltelelor ortopedice Roma, saltelelor superortopedice MGL,Opera,Princess,saltelelor anatomice Latex si saltelelor memory foam Venezia, este o tesatura a carei textura a legaturii este obtinuta prin ridicarea simultan a anumitor fire de urzeala. Acest tip de tesatura a aparut in Evul Mediu, o data cu aparitia razboaielor de tesut orizontale si poarta numele renumitului inventator francez Josephe Marie Jacquard care , intre anii 1804 si 1808 a realizat mecanismul de comanda automata individuala a itelor, prin folosirea unor cartele perforate cu desen specific.

Tesatura Jacquard este cel mai complicat tip de tesatura din cauza modului de realizare, alegerea itelor realizandu-se in functie de model. La acest tip de tesatura complexitatea modelului este realizata prin contextura, nu prin vopsirea ,printarea  sau brodarea stofei. Spre deosebire de alte tipuri de tesaturi, cum ar fi tesaturile normale (tip panza), denim sau damasc, la acest tip de tesatura nu intalnim un tipar repetitiv. Acest tip de tesatura  de obicei da o rezistenta mult mai buna materialui. Prin complexitatea modului de realizare tesaturile tip Jacquard au o valoare ridicata.

Tesaturile Jacquard pot fi confundate, de multe ori, cu broderiile sau modele cusute din cauza sariturilor mari de tesere. Pentru a putea recunoaste cu exactitate daca o tesatura este de tip Jacquard trebuie sa ne uitam pe ambele parti ale acesteia. In  cazul unei tesaturi de tip Jacquard modelul existent pe fata materialului se regasete pe parte din spate  cu textura si culorile inversate.

Pentru a obtine  o tesatura de tip Jacquard se pot utiliza materii prime variate precum bumbac, matase, in  si sintetice. Datorita acestui fapt putem intalni acest tip de tesatura atat la draperii, tapiterii, lenjerii, cuverturi, prosoape si haine cat si ca  material de acoperire al saltelelor.

„Acest text este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *