somn-bebelusi

Evolutia somnului de-a lungul vietii

Oricine stie ca avem nevoie de somn pentru a functiona. De ce dormim si de ce este somnul atat de important e o discutie fara final. Dar, ca sa va faceti o simpla idee despre importanta somnului, stiati ca omul poate rezista maxim 11 zile fara somn(record), in timp ce fara hrana(dar cu apa) o poate face pentru 8 saptamani!

Acum ca stim cat am putea rezista fara sa dormim propun sa deschidem alt subiect, unul foarte controversat, de altfel: cate ore dormim la diferite varste. De ce controversat? Pentru ca, cel putin in cazul copiilor, se pare ca parintii nu cunosc nevoia de somn a acestora.

Un nou-nascut doarme cam 16 pana la 18 ore pe zi. Sigur, nu va imaginati ca toate aceste ore sunt cu somn profund, jumatate din acest somn este REM.

O vorba din batrani spune ca pe masura ce imbatranim dormim mai putin. Si nu este departe de adevar, desi exista unele exceptii. Inca din primul an de viata durata somnului scade, astfel ca cele 16-18 ore pe zi devin 13-14 ore la varsta de un an.

Copiii petrec mult timp dormind in faza a treia non-REM, pe intelesul tuturor este acea faza a somnului profund, in care muschii se relaxeaza total. Aceasta este explicatia pentru faptul ca un copil este mult mai greu de trezit in cursul noptii decat un adult. Si tot atunci se intampla si micile “accidente” in pat pentru care se supara parintii…

Orele de somn scad direct proportional cu varsta. Un adolescent va avea nevoie de circa 8-9 ore de somn pe zi, mai multe in cazul in care acesta are mai multe activitati(sportive, spre exemplu). Acum apar si anumite schimbari in programul de somn, adica adolescentii adorm mai tarziu noaptea, dar se trezesc mai greu la ore matinale.

Tinerii se pot lauda cu cel mai bun somn, nu neaparat ca durata, cat ca si calitate. Chiar daca nu se odihnesc mai mult de 8 ore, o vor face totusi bine. De ce? Simplu: nu mai au temerile sau cosmarurile copilariei, asa cum nu sufera nici de insomniile sau alte tulburari specifice varstei mijlocii.

Dupa varsta de 40 de ani adultii se trezesc mai des si exista riscul sa nu mai poata adormi asa usor, iar ora de trezire sa fie tot mai devreme. Si totusi nu trebuie sa intelegem ca nevoia de somn a organismului scade o data cu varsta, ci anumite schimbari din organism ne scad numarul de ore dormite.

Asadar, daca in copilarie avem nevoie de multe ore de somn pentru a creste, pe masura ce imbatranim dormim tot mai putin, desi nu ne dorim acest lucru.

Un comentariu la „Evolutia somnului de-a lungul vietii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *