narcolepsie

Ce este narcolepsia?

Ai mai auzit pana acum termenul de narcolepsie? Cel mai probabil nu, iar daca ai auzit ai fost curios sa afli ce inseamna? Cu siguranta este o afectiune, de acest lucru cred ca ti-ai dat seama.

Tuturor ni se intampla ca in perioadele mai aglomerate si stresante sa motaim in cele mai ciudate locuri si pozitii. Cred ca fiecare dintre noi a experimentat asta pana acum. Insa exista oameni care sufera de o afectiune cronica numita narcolepsie care dorm aproape toata ziua, indiferent de locul in care se afla.

Daca s-ar referi strict la perioada nocturna, cred ca orice om modern ar da insomnia pe narcolepsie. Problema este ca apar tulburari de somn in timpul noptii, iar somnolenta excesiva este pe perioada zilei. Acesta nu este singurul simptom, afectiunea este caracterizate si prin paralizie de somn(cateva minute nu pot vorbi si nici nu se pot misca), slabiciune musculara, afectarea vorbirii, halucinatii si chiar somnambulism.

Cauzele concrete ale aparitiei acestei afectiuni nu sunt cunoscute, dar se pare ca factorul genetic are un rol important. Celulele creierului sunt afectate si acesta nu mai poate coordona corespunzator activitatile. O dovada in plus ca genetic este direct implicata o constituie si faptul ca cei care sunt diagnosticati cu narcolepsie au cel putin o ruda apropiata care sufera de aceeasi afectiune.

Se pare ca barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa sufere de narcolepsie, dar nu exista exceptii in ceea ce priveste rasa umana. Totusi, exista ceva semne de intrebare referitoare la repartizarea teritoriala a afectiunii, astfel ca in Japonia sansele aparitiei narcolepsiei sunt foarte mari(incidenta este de 1 la 600 de persoane), fata de Israel unde afectiunea apare la un om la fiecare 500.000

Prima intrebare care se pune e : cum poate fi tratata narcolepsia? Din pacate nu exista un tratament care sa o vindece complet, insa exista masuri ce pot diminua efectele afectiunii: antidepresive, medicamente stimulante ale sistemului nervos si o serie de alte medicamente.

Pe langa tratamentul medicamentos se impune si o schimbare a stilului de viata. Astfel, o persoana care sufera de narcolepsie ar trebui sa faca mai mult sport, sa evite alcoolul si nicotina, precum si medicamentele care au ca efect secundar somnolent, sa isi stabileasca o ora fixa de culcare si trezire.

Sa traiesti cu o astfel de afectiune nu este tocmai usor. Impactul emotional este puternic, iar apropiatii si cei cu care interactionezi trebuie sa inteleaga si sa sprijine bolnavul. Pe scurt, narcolepsia este o adevarata provocare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *